BON APPETIT MATTERHORN EXPEDITION

Gdy w Lublinie trwał Europejski Festiwal Smaku…, we włoskich Alpach z wysokością i skalnymi trudnościami wspinaczki na Matterhorn walczyła ekipa BON APPETIT MATTERHORN EXPEDITION. Projekt był realizowany w ramach programu „Mam nawyki, mam wyniki”, a sponsorowany był przez Bon appetit. Celem wydarzenia było zwrócenie uwagi na wartość zdrowego stylu życia, który pozwala realizować m.in. wymagające kondycyjnie marzenia.

W projekcie uczestniczyło 7 osób: Bartosz Markowski, Radosław Flis, Krzysztof Rządkowski, Grzegorz Ryszko, Robert Suszko (Prezes Bon appetti), Grzegorz Gruza (Wiceprezes Bon Appetit) oraz nadzorujący z Lublina przebieg wydarzenia Norbert Grząśko – kierownik projektu. Wspinaczka rozpoczęła się 6 września. Szczyt został zdobyty w południe 8 września po wejściu włoską granią Lion. Na szczycie (4477 m n.p.m.) stanęli najbardziej doświadczeni taternicy będący w składzie wyprawy: Bartosz Markowski, Radosław Flis, Krzysztof Rządkowski. Pozostałe 3 osoby wspięły się na wysokość 3830 m. n.p.m. Dla wszystkich uczestników wyzwaniem była zbyt szybka aklimatyzacja, odwodnienie i ciąg skalnych trudności. Na szczęście pogoda była idealna. Jak się w praktyce okazało Matterhorn to bardzo wymagająca góra.


Dziękujemy wszystkim, którzy trzymali za nas kciuki i śledzili postęp naszych działań. Przygotowania do realizacji przedsięwzięcia trwały od marca tego roku. Każdy z uczestników wyprawy realizował osobisty plan przygotowań, którego jednym z kluczowych elementów był trening wydolnościowy powiązany ze zdrową dietą. Mamy nadzieję, że przykład chłopaków z Matterhorn będzie dla młodszych i starszych inspiracją do dbania o swoje zdrowie i realizacji marzeń, które zawsze są warte trudu!

Pełną relację zdjęciową, możecie zobaczyć na naszym Facebooku.