Pierwsza Dycha do Maratonu

Stało się to tradcją, że dbamy o zdrowie naszych lubelskiech biegaczy. Nie mogło więc nas zabraknąć w trakcie Pierwszej Dychy do Maratonu. Chcieliśmy trochę zaskoczyć starujących serwując dania meksykańskie. 

Kuchnia meksykańska jest ciekawa i bardzo bogata w smaki, dzięki zastosowaniu licznych przypraw, które każdemu daniu nadają wyjątkowy, specyficzny smak. Biegacze mogli sprówować A'LA CHILLI CON CARNE Z MAKARONEM, które poza węglowodanami i białkiem zawierało paprykę i czosnek. Te dwa składniki wykazują działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają sztywność mięśni i obrzęk. 

W wersji wegetariańskiej zaproponowaliśmy: WEGE FAJITAS Z MAKARONEM w którym źródłem białka była czerwona fasola. Oczywiście w tym daniu również nie mogło zaraknąć papryki. W końcu to warzywo kojarzone jest z meksykańską kuchnią. Papryka bogata jest w witaminę C, o którą warto zadbać po wysiłku, by wspomóc regenerację. Witamina C m.in. rozkłada kwasy mlekowy przyśpieszając powrót mięśni do dobrej kondycji.